Kvinder bekender Kulør

Når Alberte Winding og andre artister går på scenen i Byens Hus, er det resultatet af bestræbelserne i en lille forening med en stærk mission. Som arrangør af tre koncerter i Byens Hus står spillestedet KULØR, der arbejder for en større diversitet i den rytmiske musikbranche, både på og bag scenen

Kulør

Enhver koncert er produktet af en masse arbejdsgange. Forud for det perfekte match af en artist har kilometerlange mailkorrespondancer med alskens bookingbureauer fundet sted. Når kontrakten endelig er på plads starter billetsalget, der i kapløb med tiden gerne skal stå mål med den ihærdige markedsføringsindsats. Sideløbende med det skal alle praktiske brikker falde på plads omkring produktionsplanlægningen, en disciplin ud i at imødekomme alle tænkelige behov blandt de mange medvirkende artister, musikere, teknikere, personale med flere. Til sidst skal alle anstrengelserne stå sin prøve, når koncerten afvikles, forhåbentlig til publikums fulde tilfredshed.

I projektørlampens klare lys afsløres det hurtigt, at der i hele dette arbejde med at producere koncerter er ganske få kvinder. Både foran og bag scenetæppet er kvinder lidt af et særsyn. Nylige undersøgelser viser at fordelingen i den danske musikbranche er cirka 80/20 i mændenes favør. Det er ærgerligt, mener Berit Ringby, der stifter af spillestedet KULØR:

”Ordet mangfoldighed bliver brugt flittigt inden for kultur- og musikbranchen. Men da jeg kiggede branchen efter i sømmene, så jeg, at der nærmest ingen kvindelige ansatte var. Og det er er virkelig synd, for vi spilder alt for meget talent”.   

Fokus på mangfoldighed

Lige nu består spillestedet KULØRs bestyrelse af kvinder, men ambitionen er ikke, at projektet udelukkende skal være drevet af kvinder. ”At bestyrelsen lige nu består af kvinder, handler ikke om, at vi helt rigidt kun vil have kvinder i bestyrelsen. Vi vil også gerne have mænd med. Men så længe kønsbalancen er så skæv som den er i branchen, føler vi os nødsaget til at trække i den anden retning for at nå midten. Derfor gav det mening at starte bestyrelsen ud fra et helt andet udgangspunkt end man normalt ser i andre bestyrelser, hvor mænd ofte er overrepræsenterede” siger Berit Ringby.

Med overskriften ”Flere kvinder bag scenen vil generere flere kvinder på scenen” trækker Berit Ringby og andre kvinder i arbejdstøjet for at ændre branchens tendens til at ansætte flere mænd end kvinder. Og Berit er sikker på, at det kan betale sig at tænke nyt: ”Jeg er ikke i tvivl om, at det kan tiltrække et større og bredere publikum at afspejle den diversitet på vores spillested, der findes i vores befolkning.”

Leveringsdygtige kvinder

Diversitet i alle afskygninger er foreningens drivkraft. De arbejder for diversitet i både alder, køn og etnicitet, og listen over diversitetspunkter er i konstant udvikling. Det er dog hele tiden med øjnene stift rettet mod kvalitet og professionalisme, at foreningen arbejder. Og spillestedet er ikke i tvivl om, at diversitet vil bidrage positivt til ambitionen om spillested af høj kvalitet.

Spillestedet KULØR lægger i første omgang ekstra vægt på agendaen omkring kønsdiversitet. De vil vise, at kvinder i lige så høj grad som mænd kan være leveringsdygtige, når det kommer til musisk håndværk, levende musik og god lyd: ”Det her handler også om at få vist så mange dygtige kvinder frem som muligt, for ad den vej at skabe flere rollemodeller for fremtidens generationer af musikere, koncertarrangører, lydteknikere og producere.”

Spillestedet KULØR holder til i Byens Hus på Hellerupvej 24, hvor de står bag koncerter over en bred kam. Til spillestedets åbningskoncert den 18. november optrådte singer-songwriter og multi-instrumentalist Claudia Campagnol. Den 20. januar kunne man opleve sanger Alberte Winding og den 24. marts optræder singer-songwriter Katrine Schmidt, der er kendt inden for den danske folk- og rootscene.

Billetter kan købes her.